web
stats

Zalety

Witaminy w produktach Aroma di Estasi


Wpływ witaminy A na organizm

Retinol, czyli substancja potocznie nazywana witaminą A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ta witamina głównie magazynowana jest w wątrobie, a organizm częściowo czerpie ją z produktów odzwierzęcych, a częściowo z owoców i warzyw, głównie z beta – karotenu.

Najważniejsze działanie witaminy A:

  • Zapobieganie ślepocie zmierzchowej,
  • Pozytywny wpływ na stan paznokci, skóry i włosów,
  • Wspomaganie rozwoju kości i zębów,
  • Właściwości przeciwnowotworowe,
  • Zwiększenie odporności organizmu.

Niedobór witaminy A

Wykazano, że niedobór występuje stosunkowo, ale gdy tak się dzieje może powodować ślepotę zmierzchową lub całkowitą, a oprócz tego może też znacząco upośledzić działanie układu odpornościowego. Zbyt niska podaż witaminy A może objawiać się także poprzez rogowacenie naskórka oraz pojawianie się czerwonych grudek na ramionach, udach i policzkach.

Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia groźnych w skutkach niedoborów witaminy A koniecznie wzbogać codzienny jadłospis o mieszanki, w których skład wchodzą m.in: suszone migdały i śliwki, rodzynki akacjowe i wiele innych. To produkty bogate są w cenne składniki, które wykazują prozdrowotne właściwości.


Witamina B1 i jej prozdrowotne właściwości

Nazywana również tiaminą, jest niedocenioną (zupełnie niesłusznie!) witaminą należącą do witamin z kompleksu B. Ciekawostką jest, że została odkryta, jako pierwsza z tej grupy witamin. To bardzo ważna witamina, której nawet niewielki brak może bardzo negatywnie odbić się na prawidłowym funckjonowaniu ludzkiego organizmu.

Działanie tiaminy:

  • Przekształca w energię przyjmowane z pożywieniem węglowodany,
  • Korzystnie wpływa na nerwy,
  • Zmniejsza drętwienie i mrowienie dłoni,
  • Tłumi zaburzenia myślenia spowodowane przyjmowanymi lekami,
  • Wspomaga leczenie łojotoku, łysienia i trądziku.

Niedobory witaminy B1 prowadzą do groźnych konsekwencji zdrowotnych takich, jak:

  • Zaburzenia łaknienia,
  • Obrzęki kończyn,
  • Depresja
  • Drażliwość,
  • Utrata masy ciała
  • Zaburzenia układu krążenia i nerwowego.

Źródła witaminy B1, które możemy znaleźć w produktach żywnościowych i samodzielnie wyposażyć w nią organizm:

  • Chuda wieprzowina,
  • Pełne ziarna,
  • Orzechy,
  • Nasiona roślin.
  • Nasiona dyni, słonecznika, sezamu,
  • Otręby zbożowe.

Włączając do swojego codziennego menu proponowane produkty stanowiące mieszankę tych składników unikniesz niedoborów i zapewnisz sobie dobre samopoczucie.


Rola witaminy B2 w organizmie

Witamina B2, inaczej nazywana ryboflawiną to niezwykle istotna witamina gwarantująca zachowanie zdrowia. Za sprawą jej cennych właściwości bardzo często wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i medycznym. Poznajmy prozdrowotne korzyści, jakie niosą bogate w nią produkty wprowadzenie do codziennego jadłospisu.

Działanie ryboflawiny:

  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego,
  • Uodparnia organizm na wypadek zetknięcia się z czynnikami chorobotwórczymi,
  • Korzystnie wpływa na narząd wzroku.

W przypadku jej niedoborów można zaobserwować:

  • Charakterystyczne zmiany w zewnętrznych częściach jamy ustnej,
  • Zmiany zapalne na skórze,
  • Zawroty głowy,
  • Nudności,
  • Wymioty.

Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia niedoboru witaminy B2 należy zadbać o jej podaż na odpowiednim poziomie. Do pokrycia dziennego zapotrzebowania na witaminę konieczne staje się wprowadzenie następujących produktów spożywczych:

  • Mleka,
  • Sera żółtego,
  • Jaj,
  • Wieprzowiny,
  • Orzechów.

Dobrym rozwiązaniem są mieszanki suszonych owoców i orzechów, które stanowią bogate źródło witaminy B2.


Poznaj cudowne właściwości witaminy B5

Witamina B5 należy witamin z grupy B. Jest obecna w wielu produktach spożywczych, więc o jej niedobór trudno. Za sprawą swoich właściwości dba o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Poniżej przedstawiamy podstawowe informacje o tej niedocenianej witaminie.

Witamina B5 – właściwości:

  • Umożliwia regeneracje komórek skóry oraz błon śluzowych,
  • Bierze czynny udział w syntezie cholesterolu,
  • Chroni serce przed chorobą niedokrwienną

Zapotrzebowanie na witaminę B5, czyli inaczej kwas pantotenowy dla osoby dorosłej wynosi 5 mg na dobę. Wykazano, że zwiększenie spożycia do 10 mg/na dobę może wywołać łagodne zaburzenia żołądkowe.

W jakich produktach spożywczych występuje witamina B5?

Grupami produktów, które zawierają najwięcej kwasu pantotenowego są przede wszystkim produkty gruboziarniste, np.: kasza pęczak, kasza gryczana, otręby pszenne, nasiona roślin strączkowych, żółtko jaja, drożdże, chude mięso i wątroba. Dodatkowo niewielkie jej ilości znaleźć możemy w warzywach, owocach i mleku. Skarbnicą witaminy B5 są mieszanki suszonych owoców i orzechów dostępne w sprzedaży za sprawą zakupów on-line.


Witamina B6, jako ważny element diety

Witamina B6, inaczej pirydyksyna, to kolejna witamina zaliczana do kompleksu witamin z grupy B. Bez jej udziału nie byłaby możliwa przemiana najważniejszych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczów oraz białek.

Witamina B6 – działanie:

  • Umożliwia przemianę glukozy w glikogen oraz proces rozkładu glikogenu w mięśniach,
  • Bierze udział w produkcji czerwonego barwnika krwi, tj.: hemoglobiny,
  • Stabilizuje ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca,
  • Korzystnie wpływa na prace układu nerwowego,
  • Podnosi odporność organizmu.

Jak widać, pirydyksyna kompleksowo działa na funkcjonowanie organizmu człowieka. Tym samym należy zadbać o jej stężenie na odpowiednim poziomie. Jej niedobory są groźne dla zdrowia i najczęściej objawiają się:

  • Zmianami zapalnymi skóry i błon śluzowych jamy ustnej,
  • Zmianami w obrębie układu nerwowego – depresją, obniżeniem nastroju, bezsennością itp.
  • Spadkiem odporności,
  • Anemią.

Wykazano, że chroniczny niedobór witaminy B6 prowadzi do rozwoju nowotworów. Zadbaj o jej odpowiedni poziom za sprawą mieszanek stworzonych na bazie wyłącznie naturalnych składników.


Witamina C – czy dobra tylko na przeziębienie?

Przyjęło się myśleć o witaminie C tylko w kontekście odporności człowieka. Tymczasem zapomina się o szeregu innych właściwości wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Witamina ta nie bez powodu nazywana jest witaminą życia. Kwas askorbinowy, czyli witamina C to składnik diety, którego nie może zabraknąć w codziennym jadłospisie.

Właściwości witaminy C:

  • Bierze czynny udział w wydzielaniu hormonów m.in.: w gruczołach płciowych,
  • Jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia,
  • Ułatwia transport żelaza,
  • Wychwytuje wolne rodniki, przez co opóźnia proces starzenia się komórek,
  • Przyspiesza gojenie się ran i zrastanie kości,
  • Korzystnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego, obniża ciśnienie krwi

Niedobór witaminy C objawia się:

  • Zmniejszoną odpornością,
  • Anemią,
  • Wystąpieniem szkorbutu – krwawienie dziąseł,
  • Powstaniem mikrowylewów, które spowodowane są osłabionymi naczyniami włosowatymi,
  • Zaburzeniami w wytwarzaniu kolagenu, czego skutkiem jest utrata elastyczności przez skórę.

Tym groźnym niedoborom można zapobiec włączając do diety gotowe mieszanki powstałe na bazie naturalnych składników, jak: suszone owoce i orzechy.

Zalety produktów Aroma di Estasi

Po raz pierwszy w Polsce. Zupełny brak konkurencji. W kraju nie ma producentów oferujących identyczne wyroby, nie pojawiają się więc one na sklepowych półkach. Jedynie 3-5 producentów miodów ma w swoim asortymencie 2-3 rodzaje produktu zawierające orzechy, lecz stanowią one tylko 40% składu, a wyrób nie ma waloru estetycznego w postaci sposobu ułożenia orzechów. To nasz patent! Mieszanek suszonych owoców ani suszonych owoców z orzechami nie produkuje nikt.

Pozycjonowanie jako deseru (80% to nie miód, lecz suszone owoce i orzechy) daje możliwość ustawiania go na półkach nie tylko z miodem, ale też ze słodyczami, pakowanymi orzechami i suszonymi owocami.

Produkt, który wszyscy rozumieją i lubią. Innowacyjność polega tylko na połączeniu składników. Co do reszty, produkt jest znany i lubiany, czegoś podobnego wszyscy w dzieciństwie próbowali, kupowali podobne wyroby na bazarkach.

Atrakcyjna cena. Cena detaliczna planowana jest tak, aby koszt zakupu przez konsumenta wszystkich składników w tym samym sklepie lub na bazarze był wyższy. Na uzyskanie takiej różnicy pozwalają istniejące warunki rynkowe: cena detaliczna składników jest 2-3 razy wyższa niż ceny hurtowe.

Międzynarodowy charakter, wielokulturowość. Produkt lubią i jedzą konsumenci na całym świecie, niezależnie od kraju czy wyznania.

Produkt lubią wszyscy: dzieci i dorośli, kobiety i mężczyźni, bogaci i biedni